Pluk & Oogstfeest op Kasteel Tongelaar

Om de herfst te verwelkomen is Kasteel Tongelaar zondag 13 oktober een hele dag lang het decor voor een culinair oogstfeest. Met eerlijk en lokaal eten, live-cooking, een kooktheater en een Smaakmarkt met het neusje van de zalm op het gebied van ambachtelijke producten.

De grootste Smaakmarkt van het Zuiden
De Smaakmarkt in het thema ‘food’ en ‘natuur’ is de grootste van Brabant, met enkel gepassioneerde makers en producenten van zelfgemaakte paté’s, geitenkaasjes, limoncello, jams, pesto’s, vlierbessensap, olijfolies, truffels, enz. Waarvan het grootste deel uit eigen regio.

Boeren Weide
In de weides bij het kasteel laten de ‘Boert Bewust’-boeren uit de regio zien hoe ons voedsel geteeld en verwerkt wordt. ‘Van graan tot pannenkoek’ is één van de vele educatieve kinderactiviteiten waarbij kinderen zelf meel malen, de eitjes bij de kippen halen, de melk bij de koe en zo hun eigen pannenkoek bakken. De ZLTO-boeren en Agrarische Natuurvereniging Raamvallei vertellen alles over ‘Boeren anno nu’ en op de ‘Oogsttafel’ zie je wat er groeit op hun akkers. Zie en beleef hoe ons eten geoogst en geproduceerd wordt bij de melkrobot, het mobiele kippenhuis of proef van de lekkere hapjes die live bereid worden.

Goei Leven Weide
Leerlingen van de koksopleiding ROC de Leijgraaf, het Smaakcentrum Cuijk van Martien Bos en tuinders uit het Land van Cuijk laten met live-cooking zien hoe gezonde educatie tot culinaire hoogstandjes leidt. Chefkok Jeroen van den Heuvel gaat ijs draaien met zijn leerlingen van melk en fruit van ‘de buren’ in de wei en ROC PIT-studenten runnen de Foodtruck.

Kinderen
Voor kinderen is er van alles te beleven op het festival. De imker vertelt over de bijtjes van Tongelaar, kinderen mogen zelf appels plukken, moes maken, tarte tatin bakken in het historische bakhuisje of natuurknutselen. Er zijn paarden, ezeltjes, een knuffelkoe, traptractors, een stro-glijbaan, klimbomen, een modderkeuken en een maïs-speelbak.
Bourgondisch hart van Brabant
Bovenal is het Pluk & Oogstfeest bedoeld om te genieten. Van de proeverijtjes van lokale brouwers en wijnhuizen. Het ‘Buffet des Overvloeds’ op het binnenplein van Kasteel Tongelaar door Chef Hans van der Steijn. En in het bijzonder van de stilte en schoonheid van het Brabantse landgoed met zijn reetjes en dassen.
Het Pluk & Oogstfeest is een gratis Herfst-festival en iedereen is welkom.
Website: Pluk en Oogstfeest
Zondag, 13 okt 2017 11:00 – 18:00
Kasteel Tongelaar
Tongelaar 12 Mill
autonavigatie: Hoogedijk Mill invoeren!

ZLTO 

 

1 antwoord
  1. Josefine Munch
    Josefine Munch zegt:

    Het Pluk Oogstfeest wordt georganiseerd door Stichting Brabants Landschap, Stichting Ontdek Mill en Kasteel Tongelaar op het gelijknamig landgoed in Mill, samen met partners ZLTO, Boert Bewust, Een Goei Leven en ROC de Leijgraaf. De organiserende partijen vinden het belangrijk dat groot en klein leert waar ons voedsel vandaan komt, over pure smaken en hoe je verspilling voorkomt. Op positieve en speelse wijze laat het Pluk Oogstfeest zien hoe onze voeding geteeld, geoogst en bereid wordt. Alles in respect voor het (biologische) landgoed en de dieren die er leven. Samen met 120 vrijwilligers, boeren, tuinders en koks. Het leven met de seizoenen en de natuur brengen ze zo weer dicht bij de ruimbezoekers van dit feest.

Reacties zijn gesloten.